Kasteelfeuilleton deel 5.
De zomerhoed en de Strofreule
In het Huis te Lathum woont ook Freule Olivia, de nicht van Koning Cloche de la Laine en zij zorgt voor Prinses Bloem ( haar petekind) en Prins Gladhaar. Zij is heel bedreven in het schilderen van bloemstillevens en dierenportretten en geeft beide kinderen teken- en schilderles en die twee zijn dól op haar. Olivia staat bekend als de Strofreule vanwege haar voorliefde voor enorm grote zomerse strohoeden die uitbundig versierd zijn met bloemen en veren. Én het is ook verstandig: een hoed met rand beschermt de huid en ogen tegen de felle zon.
Elke ochtend begint ze haar dag met een wandeling op het landgoed. Ze verzamelt er bloemen en veren en maakt er weelderige stillevens van als onderwerp voor haar schilderijen.
Onbekende bloem gevonden
Op een warme zomerdag maakte Olivia weer zo’n wandeling. Plotseling zag ze langs de waterkant een prachtige bloem die ze nog nooit eerder had gezien. Het was een soort orchidee met paarse bloembladen en een betoverend aroma. Ze plukte de bloem deze keer niet, maar pakte haar mobieltje om de orchidee uitgebreid te fotograferen. Hoe maak je zelf een bloem, vroeg ze zich af. En dus ging ze in het Kasteelatelierop zoek naar de juiste stoffen om die bloemen te maken voor op haar hoed.
Zelf bloemen maken
Ze combineerde er lustig op los met zijde, sisal ( sinamay), bandstro, bananenweefsel, pinokpok en ook vilt, verfde het allemaal met textielverf in de juiste kleuren en vroeg aan de hoedenmaaktster of ze met haar bloemijzers, appret, laitondraad, lijm en meeldraden mocht werken om de bloemen zo natuur getrouw mogelijk na te maken. Daarna combineerde ze de bloemen met allerlei veertjes die ze had geverfd met zijdeverf. Zo maakte ze een hele krans van bloemen en veren op de rand van haar parasisal zomerhoed. Het resultaat was adembenemend !
Informatie:
Wat is een strohoed?
Een strohoed is een zomerse hoed gemaakt van aan elkaar genaaid bandstro/ stroband of gevlochten van stro of sisal.
Waar is een strohoed van gemaakt?
Er worden allerlei soorten stro gebruikt, natuurlijke grondstoffen zoals stengels van tarwe of rogge, die eerst tot bandstro worden gevlochten bijvoorbeeld, maar ook fantasie bandstro van lak, sinamay of nylon. Een hoed van rogge of tarwe stro gevlochten is nogal grof. Fantasiestro kan heel fijn zijn. Een panama hoed is gevlochten van de bladeren van een speciale palmboom en is meestal fijn van structuur. Parasisal of parasisolhoeden zijn fijn van structuur, omdat de vezels fijn zijn. Het grote voordeel van een zomersehoed van natuurlijk materiaal is dat het ademt en dus minder warm is om te dragen dan een vilthoed.
Welke bloemen passen op een hoed?
Alle soorten bloemen kunnen door elkaar op een hoed gedragen worden, rondom, alleen aan de voorkant, alleen achter of opzij. In een soort boeketje een paar bij elkaar, met nog wat veren erbij of 1 hele grote. De bloemen kunnen met een paar steekjes vast gezet worden. Let op dat je niet te weinig of een te kleine bloem doet, dat maakt het te iel !
Wat heb je nodig om bloemen te maken ?
Allerlei stoffen, leer, appret, meeldraden, laitondraad voor in bloemblaadjes, bloemendraad van bloemist voor stengels, naald en draad, textiellijm, evt. verf om blaadjes te kleuren of kleuraccenten te geven. En voor het echte werk een bolijzerset en spiritus of kleine campingbrander.
Hoe maak je zelf bloemen/ bloemcorsages?
Je begint met het uitknippen van blaadjes uit de stof, evt. verft/kleurt u de blaadjes dan. U kunt ze bol maken/ vormen of nerven geven met een set bloemijzers. Dan vouwt u ze om de trosjes meeldraden of de stamper en plakt ze per stuk vast. Als u nog groene blaadjes wilt toevoegen plakt u daar nog eerst dun laitondraad onder zodat u ze kunt vormen hoe u wilt. Uiteindelijk gebruikt u dunne stof of bloemdraadband om de steel af te werken. Meerdere bloemen bij elkaar gebonden is een corsage.
Wat is een bloemijzerset of bolijzers?
Dat is een set gereedschap om vormen in bloemblaadjes te krijgen, zoals de bolling in grote en kleine blaadjes, de nerf, de kartelrandjes etc. Elk ijzer heeft een eigen functie en zit in een houten handvat. Je maakt het ijzer warm m.b.v. een spiritus of gasbrandertje. Dan wordt het als het ware een strijkboutje: leg de blaadjes op een zandzak of rubberen kussen en duw/strijk de vorm in het blaadje.
Hoe verstevig je bloemen? Tijdens het maken kán je appret gebruiken- ligt aan het materiaal waar je mee werkt of dat nodig is- en als u een keer tussendoor iets wilt aanpassen volstaat goedkope haarlak om het weer stevig te maken.
Welke verf gebruik je voor bloemen (en veren)?
Kan van alles zijn: textielverf, ecoline, stift. Vooral ook proefjes maken om te zien wat het effect is.
Waarom is het verstandig een zomerhoed te dragen?
Een hoed met rand beschermt je ogen én je huid tegen de zon!
Afbeeldingen van boven naar beneden: Parasisal hoed, appret om bloemen te verstevigen, lak bandstro of starbright, bolijzerset.