Geplaatst op

Koning Cloche de la Laine houdt wel van een kleurtje.

* deel 3 van het feuilleton “de Kasteelbewoners” :

Koning Cloche de la Laine is een wat stugge stijve man, met korte wolharen en een nogal kort lontje, maar als je hem beter leert kennen en wat water en stoom gebruikt, blijkt hij toch heel meegaand, kleurrijk en aardig. Dat stugge komt voort uit zijn koninklijke familie van vaders kant: de Chinese 2e Wol Dynastie. Deze wat armere tak heeft korte wol, stugger om aan te trekken, wat dikker ook en de kleuren zijn meestal wat doffer dan haarvilt…

Maar gelukkig heeft de Koning via zijn koninklijke zachtaardige moeder ook Merino-bloed  in de aderen en de Merino wollen cappellines zijn bijna net zo makkelijk en soepel te bewerken als gladhaar met vrijwel dezelfde mooie kleuren. Dus met stoom, – vergeet de appret niet- en wat getrek kan je met Koning Cloche de la Laine prima warme hoeden maken. Hij houdt ook van een kleurtje: zijn verzameling bevat 27 kleuren cappellines & 40 kleuren wolcloches!!! Wie heeft er nou zoveel ?

Én de Koning heeft ook nieuwe  printjes in zijn collectie… zie printvilten

Wat is een cloche? Een cloche is Frans voor klok ( denk: kerkklok) en met deze vorm maak je hoeden zonder rand of met een klein randje. Een cloche kan van vilt zijn, maar ook van parasisal, papier of viscose/visca. Het fijne is dat er geen naad in zit die anders zou scheuren als je het over het hoedenblok trekt.

Wat is een cappelline? Een cappelline is een flaphoed, zoals die als halffabrikaat uit de fabriek komt. Een cappelline is ongeveer een kwart groter dan een cloche. Eigenlijk heeft de fabrikant ons al geholpen om wat makkelijker een hoed met rand te maken door de buitenrand alvast uitte rekken. Een cappelline kan ook van allerlei soorten materiaal zijn zoals vilt, parasisal, panama, papier, viscose, ramie etc.

Hoe maak je een vilten hoed? Voor een vilten hoed kies je eerst een cappelline van wol of haarvilt. Dan behandel je de cappelline met (milieuvriendelijke) appret om hem stevig te krijgen en trek je het vilt met behulp van stoom over een hoedenblok heen. Vilt wordt gemaakt door de haren van wol of konijnen aan elkaar te laten kleven met stoom en beweging. Als je er dan een hoed van gaat maken, werk je weer andersom: door de stoom laten de haren ietsje los en kan je ze uittrekken. Je zet het materiaal goed vast en laat het dan drogen. Door de appret blijft de hoed in de vorm zoals je hem hebt laten drogen. Dan naai je er een band in voor de juiste hoofdmaat en versieren maar!

Wat is het verschil tussen 2e kwaliteit wol/ Merino wol/ haarvilt?

2e kwaliteit wol wil zeggen dat het kortere wolvezels heeft, wat stugger is om aan te trekken, wat dikker ook- dus je kunt t niet zo ver uittrekken, omdat het dan dun wordt – en de kleuren zijn meestal wat doffer dan haarvilt… Er zijn veel schapen, dus dit is de goedkoopste soort vilt.

Merinowol heeft lange dunne zachte haren ( denk aan Merino truien!) en heeft mooie kleuren. Het zijn wel dunnere haren, maar er zijn er ook meer per cm2, dus je kunt het verder uittrekken zonder dat het zijn verband verliest. Haarvilt is van konijnenhaar en dat is eigenlijk de zijde onder de vilten. Het trekt soepel, de kleuren zijn prachtig en het voelt zacht aan. Er kan ook velourvilt van gemaakt worden, langharig vilt en reliëfvilt , er worden dan figuren in het velour geschoren.

EEN CAPPELLINE OM EEN HOED MET RAND TE MAKEN
wol cloche walnootgeel
EEN CLOCHE VOOR EEN PILBOX BIJVOORBEELD OF EEN HOED MET EEN KLEIN RANDJE
cursus hoedenmaken
HET VILT IS OVER DE HOEDENBLOKKEN GETROKKEN EN KAN NU DROGEN IN DE VORM.
Geplaatst op

Wanneer gebruik je laiton, staaldraad of brimlock?

Het is belangrijk om de rand van de hoed te verstevigen door middel van draad. Dat wordt onzichtbaar aan de rand van uw hoed genaaid, verstopt in de zoom, of onder ripsband of ander sierband.

Wat is het verschil tussen laiton, staaldraad of brimock?

Laiton is ijzerdraad met garen omwonden. De beste kwaliteit laiton heeft viscose draad, de goedkopere heeft katoenen draad. Het ijzer is afhankelijk van de dikte makkelijker of minder snel te buigen. Dat betekent dat u het laiton exact de vorm van uw hoedenrand kan laten volgen. Dus u kunt extreme vormen maken. De dunnere versies worden in versieringen of bloemen gebruikt.

Verenstaal is staaldraad en wil altijd rond staan. Dat blijft dus heel stevig, maar een gekke hoek in uw rand vindt het verenstaal niet zo leuk. Het is ook nog moeilijk te buigen. Wij verkopen de roestvrijstalen versie, zodat u niet bang hoeft te zijn dat het draad gaat afgeven of roesten.

Brimlock is een doorzichtige kunststof zonder geheugen, dat betekent dat u dit in elke vorm kunt buigen én ook weer terug kunt buigen. Het is het meest geschikt voor hoeden van licht materiaal, maar het is ook heel plezierig om in versieringen te verwerken ter versteviging.

Laiton is verkrijgbaar in dikte 1 t/m dikte 9. De diktes schelen steeds 0,1 mm en de dunste (nummer 1) is 0,6 mm dik. Dikte 1 t/m 4 wordt vooral in versieringen en bij bloemen maken gebruikt. Dikte 5 t/m 7 wordt meestal voor hoeden van licht materiaal gebruikt zoals sisal/sinamay, visca, papieren hoeden en dikte 7 t/m 9 wordt vooral in vilten hoeden gebruikt, bij Fosshape en etamine. Herenhoeden en theaterhoeden hebben het nog weleens zwaar te verduren, dus dan is nr. 9 het beste. U knipt met een tangetje de benodigde lengte plus 2 x 10 cm extra ( om goed vast te kunnen houden) af en trekt het draad rond een ronde stoelpoot of deurkruk strak. Dan krijgt u een mooie vloeiende draad.

Laiton wordt gesloten met laitonbuisjes: dunne buisjes voor dikte t/m 6, dikke buisjes voor 7 en hoger. Bij de dunne buisjes is het nog weleeens handig een likje lijm te gebruiken op de uiteinden van het draad die u daarin stopt en alle buisjes knijpt u eenvoudig dicht met een tangetje.

Brimlock wordt ook gesloten met buisjes, maar dan speciale voor de brimlock. Die brimlockbuisjes passen heel strak, dus u moet de uiteinden van het brimlock even bijpunten met een mesje of schaar zodat het er goed inglijdt. Dichtknijpen en klaar!

Bij verenstaal worden de dunne buisjes van het laiton gebruikt om de uiteinden te sluiten.

Laiton
brimlock
Brimlock

verenstaal
Staaldraad
Geplaatst op

deel 2 van het feuilleton “de Kasteelbewoners” :

In deel 1 zijn de bewoners van het Kasteelatelier van Huis te Lathum aan u voorgesteld en vandaag maakt u nader kennis met de vrouw van Koning Cloche de la Laine: Queen Fosshape.
  
In tegenstelling tot de wollige koning is Queen Fosshape een totaal ander verhaal.
Zij komt uit America, is een kunststof – pardon, kunstzinnige selfmade  woman met witte huid en ravenzwart haar. Fosshapers zijn te temmen en te vormen met stoom en hitte en houden daarom van steamers, strijkbouten, verfafbranders en föhns.
De Queen vindt het heerlijk om versierd te worden met stofjes, kralen, pailletten, veertjes, verf,  leer, bont etc. oftewel ze is een echte fashionista. Verder is deze Queen Fosshape zeer flexibel, staat op hoofden, begeeft zich op podia tussen de decorstukken, doet aan Cosplay/Carnaval/Fantasy en verblijft graag in musea.
Kortom een vrouw waar je van alles mee kan (mee)maken. Én ze is liefhebbende moeder van Prinses Bloem en Prins Gladhaar over wie meer de volgende keer.

PS1. de Queen is dol op luxe lingerie…

PS2. Workshop Fosshape is 27 januari 2023.

Deze bh is gemaakt van Fosshape 300, bespoten met verf uit de hobbywinkel, kraaltjes en band is er op genaaid, bh bandje is van crin tubulair 4 mm.

Wat is Fosshape?

Fosshape is een kunststof die krimpt onder invloed van warmte/stoom. In wit of zwart en 3 diktes verkrijgbaar.

Welke eigenschappen heeft Fosshape?

Het is water en vuilafstotend, schimmelvrij , te kleuren op verschillende manieren en zowel binnen als buiten te gebruiken. Het rafelt niet, is licht van gewicht en makkelijk te knippen. Je kunt het over frames of diverse vormen “krimpen” , kostuums naaien of juist heel vrij werken 3D en in groot formaat.

Welk gereedschap gebruik je?

Een (stoom)strijkijzer of stoomapparaat ( zoals de Jiffy steamers), een hete föhn of verfafbrander geven voldoende hitte of stoom. Met een naaimachine kan je het eenvoudig zowel vóór als na het krimpen naaien.

Hoe wordt het verkocht?

De breedte is 1,14 meter en het wordt vanaf de rol per meter verkocht.


 

Geplaatst op

HoedenFeuilleton: De Kasteelbewoners deel 1

Er was eens een oud Kasteeltje in Lathum Gelderland. Dat was een bijzonder kasteeltje, want zelfs Napoleon heeft er overnacht. Net als indertijd Maarten van Rossum, een schurk, maar nu heet de rode kater zo en die is wel lief. In de oorlog is de toren kapotgemaakt en van het poortgebouw rest alleen het fundament. Maar het huis en de gebouwen zijn prachtig opgeknapt door de huidige kasteelheer, het landschap floreert en in de gracht stroomt weer water.
En dan is er ook nog de grote Landschuur en daar gebeurt het…
Daar verblijven namelijk graag Koning Cloche de la Laine en zijn Fosshape Queen met hun kinderen  Prinses Bloem en Prins Gladhaar. Net als Gravin Grosgrain en Graaf E.Tamine, de Stro-Freule met haar Ridder Wooden Block, Lord Stiffener Upperlip  &  Lady Velvet Velour, Jonkheer Laiton tot Staal  &  Jonkvrouw Feather. En niet te vergeten Barones Chapeaux Feutre, Baron Tissu Sisal, Markiezin Fascinator tot Voile en Markies Appret.
De komende tijd gaat u kennismaken met dit sympathieke gezelschap dat de wereld graag mooier wil maken!
Wordt vervolgd…….
Geplaatst op

Terugblik Hoeden en Sieraden Festival

Het Landelijke Hoeden en Sieraden Festival op 2 september 2018 bij het Kasteel 

Wat een groot succes! De zon scheen volop en de veiling voor het  goede doel ( schooltje) leverde wel 500 Euro op, de tentoonstelling was mooi, er was verkoop van hoeden en sieraden ( van o.a. Marianne Jongkind, Teunis van de Kamp en Chris Ros), demonstraties, professionele portret foto’s met hoed werden gemaakt, men kon kennis maken met de gastdocenten die u in de cursuskalender ziet staan: alles was een groot feest!

Geplaatst op Geef een reactie

Wie is Marianne Jongkind ?

Onze Grande Dame van het Nederlandse Hoedenmakersvak komt regelmatig 2 dagen achter elkaar les geven in het Kasteelatelier.

U kunt op verzoek een bepaalde techniek leren, over technische problemen van gedachten wisselen of meedoen met het thema. Vanwege de populariteit van de door Marianne ontwikkelde manier van afwerken met leer is dat al vaker als thema te genomen, maar dat wisselt per jaar.

Marianne heeft haar atelier aan huis in Soest waar ze al meer dan 40 jaar voor veel bekende mensen hoeden maakt en ook les geeft.

Haar eerste boek Fashion Hats  is een enorm succes.