Geplaatst op

Koning Cloche de la Laine houdt wel van een kleurtje.

* deel 3 van het feuilleton “de Kasteelbewoners” :

Koning Cloche de la Laine is een wat stugge stijve man, met korte wolharen en een nogal kort lontje, maar als je hem beter leert kennen en wat water en stoom gebruikt, blijkt hij toch heel meegaand, kleurrijk en aardig. Dat stugge komt voort uit zijn koninklijke familie van vaders kant: de Chinese 2e Wol Dynastie. Deze wat armere tak heeft korte wol, stugger om aan te trekken, wat dikker ook en de kleuren zijn meestal wat doffer dan haarvilt…

Maar gelukkig heeft de Koning via zijn koninklijke zachtaardige moeder ook Merino-bloed  in de aderen en de Merino wollen cappellines zijn bijna net zo makkelijk en soepel te bewerken als gladhaar met vrijwel dezelfde mooie kleuren. Dus met stoom, – vergeet de appret niet- en wat getrek kan je met Koning Cloche de la Laine prima warme hoeden maken. Hij houdt ook van een kleurtje: zijn verzameling bevat 27 kleuren cappellines & 40 kleuren wolcloches!!! Wie heeft er nou zoveel ?

Én de Koning heeft ook nieuwe  printjes in zijn collectie… zie printvilten

Wat is een cloche? Een cloche is Frans voor klok ( denk: kerkklok) en met deze vorm maak je hoeden zonder rand of met een klein randje. Een cloche kan van vilt zijn, maar ook van parasisal, papier of viscose/visca. Het fijne is dat er geen naad in zit die anders zou scheuren als je het over het hoedenblok trekt.

Wat is een cappelline? Een cappelline is een flaphoed, zoals die als halffabrikaat uit de fabriek komt. Een cappelline is ongeveer een kwart groter dan een cloche. Eigenlijk heeft de fabrikant ons al geholpen om wat makkelijker een hoed met rand te maken door de buitenrand alvast uitte rekken. Een cappelline kan ook van allerlei soorten materiaal zijn zoals vilt, parasisal, panama, papier, viscose, ramie etc.

Hoe maak je een vilten hoed? Voor een vilten hoed kies je eerst een cappelline van wol of haarvilt. Dan behandel je de cappelline met (milieuvriendelijke) appret om hem stevig te krijgen en trek je het vilt met behulp van stoom over een hoedenblok heen. Vilt wordt gemaakt door de haren van wol of konijnen aan elkaar te laten kleven met stoom en beweging. Als je er dan een hoed van gaat maken, werk je weer andersom: door de stoom laten de haren ietsje los en kan je ze uittrekken. Je zet het materiaal goed vast en laat het dan drogen. Door de appret blijft de hoed in de vorm zoals je hem hebt laten drogen. Dan naai je er een band in voor de juiste hoofdmaat en versieren maar!

Wat is het verschil tussen 2e kwaliteit wol/ Merino wol/ haarvilt?

2e kwaliteit wol wil zeggen dat het kortere wolvezels heeft, wat stugger is om aan te trekken, wat dikker ook- dus je kunt t niet zo ver uittrekken, omdat het dan dun wordt – en de kleuren zijn meestal wat doffer dan haarvilt… Er zijn veel schapen, dus dit is de goedkoopste soort vilt.

Merinowol heeft lange dunne zachte haren ( denk aan Merino truien!) en heeft mooie kleuren. Het zijn wel dunnere haren, maar er zijn er ook meer per cm2, dus je kunt het verder uittrekken zonder dat het zijn verband verliest. Haarvilt is van konijnenhaar en dat is eigenlijk de zijde onder de vilten. Het trekt soepel, de kleuren zijn prachtig en het voelt zacht aan. Er kan ook velourvilt van gemaakt worden, langharig vilt en reliëfvilt , er worden dan figuren in het velour geschoren.

EEN CAPPELLINE OM EEN HOED MET RAND TE MAKEN
wol cloche walnootgeel
EEN CLOCHE VOOR EEN PILBOX BIJVOORBEELD OF EEN HOED MET EEN KLEIN RANDJE
cursus hoedenmaken
HET VILT IS OVER DE HOEDENBLOKKEN GETROKKEN EN KAN NU DROGEN IN DE VORM.