Geplaatst op

Zelf hoeden maken kan iedereen leren!

Deel 4 van het feuilleton de Kasteelbewoners

Op het kasteel woonde ook een jonge vrouw genaamd Sarah, de kamenierster van Queen Fosshape. Sarah was van kinds af aan al gefascineerd door hoeden. Zij vindt dat hoeden een unieke uitdrukking zijn van persoonlijke stijl en karakter, niet alleen voor officiële en feestelijke gelegenheden zoals voor een koningin, maar voor IEDEREEN en OVERAL! Op een dag besloot ze dat ze haar eigen vilten winterhoed wilde maken.

Cursus hoeden maken bij het Kasteelatelier

Sarah ging daarom op les bij Hoedendingen in het Kasteelatelier, begon online tutorials te bekijken en las o.a. het boek van Marianne Jongkind over hoeden maken. Zo leerde ze alles over het kiezen van de juiste materialen en gereedschappen en over het vormen en bewerken van vilt en alle andere materialen waar je ook hoeden mee kan maken. Op les had ze ook een grote keuze aan hoedenblokken.

Website allforhats : de keuze is reuze

Ze koos na diep nadenken uit het aanbod van allforhats.nl een prachtig, diepbruin velour vilt voor een hoed met een kleine rand. Vervolgens vormde ze met behulp van appret en stoom deze vilten cloche op een hoedenblok en zette het vast met band en blokprikkers. Toen het vilt er perfect op zat en in die vorm was opgedroogd, kon het van het blok afgehaald worden. Nu was haar hoed klaar voor afwerking en versiering.

Afwerking en versiering maken een hoed af!

Voor het draagcomfort naaide ze een lint op haar hoofdmaat in de hoed. En  Sarah werkte de rand af met verstevigend laitondraad. Vervolgens deed ze een mooi breed oranje ripslint om de bol van haar hoed en eenzelfde kleur smaller ripslint maakte de rand van de hoed af. Als versiering koos ze oranje en bruine veertjes die ze als een soort vrolijk boeketje op het brede lint vastmaakte.

Hoeden maken = ambacht +  mode!

Toen de hoed klaar was, voelde Sarah zich trots en voldaan. Ze had niet alleen een prachtige hoed gemaakt, die haar goed stond en haar persoonlijke stijl weerspiegelde, maar ze had ook een nieuwe vaardigheid geleerd die haar leven lang van pas zou komen.

Ook de Queen was namelijk heel enthousiast en vroeg Sarah om voor al haar kleding bijpassende hoeden te maken.

Sarah wist nu dat ze nog vele hoeden zou maken in de toekomst, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. En het is niet alleen haar uitlaatklep voor creativiteit, het is bijna therapeutisch om zich alleen maar te concentreren op het vormen van het materiaal en om de hoed te creëren die ze in haar hoofd heeft.

Daarbij is de kleurkeuze en de soort versiering bepalend voor de stijl van de hoed. Zo wordt creativiteit gecombineerd met gevoel voor mode. En als de bokken goed bij de vorm van het gezicht worden gekozen, voelt de hoedendra(a)g(st)er zich zelfverzekerd en mooi én kan gegarandeerd op veel complimenten rekenen. Op deze manier  maak je anderen ook gelukkig!

Ook leren hoeden maken?

Op het Kasteelatelier organiseert Hoedendingen de komende tijd cursussen hoeden maken:

  1. Marianne Jongkind : workshop hoedenmaken en dan met name bandstro stikken met eventueel een rand van sinamay (sisal) of ander materiaal op zaterdag 15 juli 2023
  2. Zomercursus: 3 dagen hoeden maken ( alle technieken) donderdag 27 juli t/m zaterdag 29 juli 2023

Wat zijn hoedenblokken? 

Hoedenblokken/ hoedenvormen/ hoedenmallen/ hatblocks zijn vormen van lindenhout die er al uit zien als een hoed en waar het hoedenmateriaal op gevormd wordt. Lindenhout is zacht, taai en kan tegen stoom en vocht. Deze vormen bepalen dus het uiterlijk van uw hoed, zoals met plooi of deuk, of extra hoog of een zwierige rand.  We spreken over bollen en randen. Vroeger waren er ook gelige gladde Holzetta vormen van geperst hout met gips. De hoedenmaker zet het materiaal vast op die vorm en tijdens het drogen kan het materiaal geen kant op en droogt zo in de vorm van het hoedenblok. Het blijft stevig door de appret die we gebruiken.

Wat is appret?

Appret is een vloeistof die we voor versteviging op het hoedenmateriaal smeren en tijdens het drogen van de hoed wordt het hard en blijft de hoed in de gewenste vorm.

Wat zijn blokprikkers?

Blokprikkers/ spelden/ punaises zijn nodig om het hoedenmateriaal vast te zetten op het hoedenblok. Omdat de goede blokken van Lindenhout zijn gemaakt dat zacht is, kan je dus met al deze prikkers in het prikken.

 Welk lint gebruik je voor hoeden?

Het officiële ripslint/ ripsband/ gros grain of Petersham ribbon is een smal band met een ribbel erin geweven. Het mooiste lint is de Franse kwaliteit en dat kan je goed rond strijken, wat nodig is omdat ons hoofd rond is, omdat de rand van een hoed rond is en de bol ook rond is! Het Duitse lint is goedkoper en redelijk rekbaarder, maar de kleuren zijn minder mooi. De versiering aan de buitenkant van de bol van de hoed kan van van alles zijn, ook een sjaal of mooi satijn lint.